Hükümetin seçim vaatleri arasında yer alan gecekondulara “elektrik- su-doğalgaz” bağlanmasına izin veren düzenleme torba yasaya girdi. Buna göre, 1 Kasım 2015’ten önce inşa edilen kaçak yapılara elektrik, su, doğalgaz bağlanmasına izin verilecek. Kentsel dönüşüm için 5 artı 5 yıllık süre tanınacak. Gecekondu sahipleri 10 yıl içinde kentsel dönüşüme katılma taahhüdü verecek. Bu düzenleme ile bir yandan kentsel dönüşüm hızlandırılacak diğer yandan kaçak yapılarda oturanların mağduriyeti son bulacak.
Kentsel dönüşüm kapsamında bugüne kadar yaklaşık 2 milyar liralık kaynak kullanıldı. Riskli alanlar içinde yasa kapsamında 136, Bakanlar Kurulu kararı ile 47 il olmak üzere toplam 178 adet riskli alan ilan edildi. Geçen yıl sonu itibariyle toplam 311 bin 837 adet bağımsız bölüm içeren 92 bin 833 binada riskli yapı tespiti gerçekleşti. Kaçak yapılar da yakın takibe alındı.
Yüzde 30’u İstanbul’da
Yürürlükteki mevzuat, “kullanma ruhsatı” olmayan yapılara elektrik, su, doğalgaz, kanalizasyon gibi altyapı hizmetlerinin götürülmesini yasaklıyor. Türk Ceza Kanunu’na göre kaçak bağlantıya izin verenlere bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası veriliyor. Kaçak yapıların yüzde 30’unun yer aldığı İstanbul’u İzmir ve Ankara izliyor.
10 yıllık süre verilecek
Reform paketi kapsamında kaçak yapılara, kentsel dönüşüme girme koşuluyla abonelik imkanı getiren düzenleme Meclis’e geliyor. Buna göre, abone olacak yapı sahipleri kentsel dönüşümü kabul ettiğine dair taahhütname verecek. İmzalarını geri çekemeyecekler. Dönüşüm için de 10 yıla kadar süre tanınacak. Düzenleme mevcut izinsiz yapıların kentsel dönüşüm sürecine katılımını hızlandıracak.
Kentsel değer artışlarının kamuya transferine ilişkin düzenlemeler de yaşama geçirilecek. Hükümet, yerel yönetimler ve kentsel dönüşüm kapsamında yeni adımlar atmayı sürdürecek. Bu kapsamda, tarihi dokusu zengin şehirlerin özgün kimlikleri ortaya çıkarılacak. Altyapılı arsa geliştirme çalışmalarına yönelik olarak yerel yönetimler desteklenecek. Belediye alacaklarının tahsilatının etkinliği artırılacak. Şehirlerde kamu arazilerinin daha aktif kullanımı sağlanacak. (Kaynak: Yeniasir.com)