Unutulmaya yüz tutmuş, yıkılma ve yok olma tehlikesi içindeki tarihsel değerleri, sağladığı restorasyon kredileriyle gelecek nesillere kazandırmayı hedefleyen TOKİ, restorasyon kredisi üst limitini artırdı.
Kredi üst limiti 150 bin lira
Kredi üst limitinde artış sağlandığına dikkati çeken Turan, şunları söyledi: “2005 ve 2006 yıllarında sağladığımız 75 bin lira kredi üst limitini, yıllar içerisinde aşamalı olarak yükselterek 2016 yılı için 150 bin liraya çıkardık. Her bir proje için, keşif özetinin yüzde 70’ine kadar ve en fazla 150 bin lira olmak üzere kredi kullandıracağız. Restorasyon kredisi için yapılacak müracaatlarda, özel mülkiyetteki yapıların Kültür ve Tabiat Varlıkları Kurulları tarafından alınmış tescil kararının ve onaylı rölöve ve restorasyon projelerinin bulunması gerekiyor.”
Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik
Kent dokusunun iyileştirilmesine öncelik verdiklerini aktaran Turan sözlerini şöyle sürdürdü:“Özellikle tarihi kent dokularının iyileştirilmesine yönelik olan ve yerel yönetimlerin öncülüğündeki tüm müracaatlara kredi verilecek. Bakım, onarım ve restorasyon işlemleri yapılacak taşınmaz kültür varlığının mimari ve kültürel değeri, fiziki durumu, bulunduğu çevrenin özellikleri, kullanım amacı göz önünde bulundurulacak. Taşınmaz kültür varlığının bakımı, onarımı ve restorasyonu için yapılacak işlemlerin, yapının kültür varlığı niteliğinin devamının sağlanması, gerekirse sağlıklaştırılması ve yapıya işlev kazandırılması amacına yönelik olması zorunluluğu bulunuyor.”
Başvuru 29 Nisan’a kadar yapılabilecek
Turan, restorasyon kredisi için 1 Nisan’da alınmaya başlanan başvurularının 29 Nisan tarihine kadar kabul edileceğini kaydetti.
Başvurular TOKİ’ye bizzat ya da TOKİ’nin İstanbul hizmet binası adresine kargo ve diğer posta araçlarıyla yapılabilecek. Başvuru şartlarına “www.toki.gov.tr/restorasyon-kredileri” internet adresinden ulaşılabilecek.
TOKİ’nin bugüne kadar kredilendirdiği projelerin bulunduğu yerler şöyle: “İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Eskişehir, Gaziantep, Hatay, Amasya, Bartın, Çanakkale, Elazığ, Erzurum, Muğla, Mardin, Uşak, Kastamonu, Tokat, Trabzon, Giresun, Edirne, Isparta, Tekirdağ, Şanlıurfa, Artvin Safranbolu, Kalecik, Bergama, Ürgüp, Taraklı, Bolaman, Bandırma, Ayvalık, Milas, Ula, Foça, İnegöl, Mudanya, Midyat, Seydiler, İnebolu, Alanya, Akçaabat, Osmaneli, Mudurnu, Kemaliye, Göynük, Taraklı, İncesu, Datça, Yatağan, Bodrum, Zile ve Daday, Mustafapaşa, Birgi, Kalkan, Çavuşin, Uzungöl.”