TOKİ Başkanı Ergün Turan, AA muhabirine projeye ilişkin yaptığı açıklamada, Kocaali‘nin Caferiye Mahallesi’nde hayata geçirilecek sosyal konut projesiyle 652 dönüm arazi üzerinde yeni bir yaşam alanı kuracaklarını söyledi.
“Sakarya‘nın Kocaali ilçesinde, 652 dönüm arazi üzerinde geleneksel mimarinin izlerini taşıyan, mahalle konseptli 496 konutluk yeni yaşam alanı inşa edeceğiz” diyen Turan, sadece bina inşa etmediklerini, yeni yaşam alanları kurduklarını vurguladı.
Turan, “Farklı metrekarelerde 496 adet 2 + 1 ve 3 + 1 konuttan oluşan blokların bulunduğu Ortaköy Evleri projemizde, 382 adet de otopark, cami, okul, parklar ve iş alanlarının bulunduğu sosyal donatı alanı yer alıyor” açıklamasında bulundu.
Deniz manzaralı konutlar
Proje için önümüzdeki günlerde ihaleye çıkacaklarını belirten Turan, şöyle konuştu:
“Vaziyet planında bloklar yerleştirilirken, mümkün olduğunca blokların denizi görmesi ve topografyaya uyum sağlamasını gözettik. Sakarya Ortaköy Evleri’ni farklı kullanıcı tercihlerine dönük tasarladık. Projemizde, site sakinlerinin kullanabileceği 1 adet 24 derslikli ilköğretim okulu, 1 adet 300 kişilik cami ve 1 ticaret merkezi, 5 çocuk oyun alanı ve 4 açık hava spor alanı gibi sosyal donatılar da bulunuyor. Ayrıca engelli vatandaşlarımız için gerekli otopark ve sosyal donatı alanları oluşturularak ihtiyaçlarının karşılanmasını öngördük”
Sakarya Kocaali projesinin örnek bir uygulama olacağına dikkati çeken Turan, “Birbirinden farklı karma kullanıma olanak sağlayan ve bölge sakinlerinin ihtiyacını karşılayabilecek ölçekte unsurları (kasap, market, kuaför, eczane vb.) barındıran projemiz; cami, okul, kreş, çocuk oyun alanları ve kafeteryalarıyla birlikte sosyal hayatın parçası olan unsurların harmanlandığı örnek bir uygulama olacak” dedi.
Geleneksel mahalle kültürü yaşatılacak
Toplumda dayanışma kültürünü yaşatma arzusunun olduğunu belirten Turan, projelerde geleneksel mahalle kültürünü yaşattıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:
“Sakarya Kocaali‘de inşa edeceğimiz 496 konutluk proje, ‘mahalle konsepti’ ile geliştirilmiş semt kültürünü barındıran önemli bir çalışmadır. Geleneksel mahalle kültürümüzün özüne sadık kalarak oluşturulan avlu, meydan gibi mekanlarda, sosyal donatı alanlarının ve yaşam alanlarının bir arada bulunmasına öncelik verdik. Deniz manzarası görmeyen bloklar için ise kendi önlerinde oyun alanları, toplanma mekanları, kaya bahçeleri, çiçek havuzları gibi peyzaj alanları oluşturduk. Araç yolları, blokların oluşturduğu meydanlardan uzaklaştırılırken, yaya yollarıyla bu meydanlar birbirine bağlanarak konutlara ulaşım sağlandı. Peyzaj alanları ve araç-yaya yolu kurgusuyla semt kültürünün korunmasına ve gelişimine zemin hazırlanan bir tasarım oluşturduk”
Şehirlerin kültürlerini konutlara yansıtarak, tarihi dokuyu yaşattıklarını söyleyen Turan, yatay mimariye geçiş yaptıklarını söyledi.
Sakarya Ortaköy Evleri projesinde blokları tasarlarken çok katlı plan yerine yatay yapılanma kullandıklarını aktaran Turan, “Blok cephelerinde kullanılan malzemeleri de geleneksel mimari malzemelerden (taş, ahşap vb.) esinlenerek seçtik” ifadesini kullandı.