Konut kredisi kullanırken, bankaların istediği bazı prosedürler bulunmaktadır. Bunlardan biri de hayat sigortasıdır.
Bazı bankalar hayat sigortası yapılmaması halinde müşteriye kredi veremeyeceğini bile söyler. Ancak sanılanın aksine konut kredisi kullanımında hayat sigortası yapılması yasal bir zorunluluk değildir.
Müşteri istediği takdirde bu zorlamayı dilekçe ile bundan da sonuç alamaması durumunda ise Tüketici Hakları Hakem Heyeti aracılığı ile çözüme kavuşturabilir.
Kredi türü ne olursa olsun, bankalar, müşterilerinden bazı sigortaları yaptırmalarını isterler. Burada amaç, bankanın verdiği kredinin geri dönüşünü sağlamaktır. Bir başka deyişle bankalar kredinin geri ödemesini garanti altına almak isterler.
Konut kredisi kullandırırken, banka, müşteriyi hayat sigortasına yönlendirirken bir anlamda kredi sahibinin hayatını kaybetmesi veya başka bir aksilik durumunda, borcunu sigorta şirketi aracılığıyla güvence altına almış olur.
Öte yandan, hayat sigortaları, kredi sahibinin yakınlarını da güvence altına alır. Kredi sahibinin ölümü halinde, yakınlarına herhangi bir borç kalmaz. Bütün borcu sigorta şirketi üstlenir.
Hayat sigortası konusunda yanlış bilinen bir başka durum ise bankaların sigorta yaptığının sanılmasıdır.
Bankalar, müşterilerini, anlaşmalı oldukları sigorta şirketlerine yönlendirirler. Aslında müşteriler bankanın istediği sigorta şirketine sigorta yaptırmak zorunda değillerdir. İstedikleri sigorta şirketini seçebilirler.
Ancak kredi kullanılan bankanın yönlendirdiği sigorta şirketi size daha avantajlı imkanlar sunabilir.
Konut kredilerinde zorunlu olarak yapılması gereken sigortalardan biri DASK yani Zorunlu Deprem Sigortası’dır. Ancak müşteri DASK’ı kredi aldığı bankanın yönlendirdiği sigorta şirketine yaptırmak zorunda değildir. Dilediği sigorta şirketini seçebilir.
Hayat sigortasında primler kişiden kişiye değişir. Özellikle yaş ve sağlık durumu önem taşır. (Kaynak: 3dkonut.com)