Metro, köprü, demiryolu hatlarıyla ulaşım bağlantıları güçlenen, kentsel dönüşümle çehresi değişen Anadolu Yakası’nda İstanbul Finans Merkezi projesinin de etkisiyle ofis yatırımları hızla artıyor. Türkiye’nin önde gelen şirketleri son dönemde yönetim ve operasyon merkezlerini Ümraniye, Ataşehir, Maltepe, Kartal ve Tuzla gibi İstanbul’un Anadolu Yakası’nda bulunan ilçelere taşıyor.
Körfez Geçiş Köprüsü, Üçünçü Köprü ve Çanakkale Geçiş Köprüsü ile İstanbul ve çevresinde büyük bir değişim yaşandığını kaydeden İş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı (GYO) Genel Müdürü Turgay Tanes, “Anadolu yakası önümüzdeki 5 yılda Marmara ve Kuzey Ege ile bütünleşmiş bir bölge haline gelecek. Bu bölgeler Ümraniye, Ataşehir, Maltepe, Kartal, Pendik ve Tuzla ile entegre olacak.Gayrimenkul sektörü için altın bir çember oluşacak” dedi.
İstanbul nüfusun 10 milyonunun Avrupa’da kalan 5 milyonun ise Anadolu yakasında yaşadığına dikkat çeken Tanes, “Çok ciddi bir aks değiştirme eğilimine gireceğini öngörüyordum ve bunu şu anda gözlemlemeye başladık. Firmalar artık genel müdürlük binalarını Anadolu yakasına taşıyorlar” dedi.
Tanes, “Ulaşım, yeni iş ve yaşam alanları ile organize sanayinin de gelişmesiyle birçok yerli – yabancı kurum Anadolu yakasına doğru yönelmeye başladı. Önümüzdeki 3 – 4 yıllık süreç içerisinde her iki yakanın nüfusu dengelenir” değerlendirmesini yaptı.
Gayrimenkulün yatırım aracı olarak kullanılma trendinin 15 – 20 yıl daha devam edeceğini kaydeden Tanes, Türk insanının gayrimenkulü bir sosyal güvenlik enstrümanı olarak gördüğünü söyledi. Türk ekonomisi büyüdüğü müddetçe, insanlar daha iyi ev ihtiyacı duyacağını vurgulayan Tanes, “Türk insanının borcunu en iyi ödediği şey konut ve konut kredileri. Siz hiç Türkiye’de, Amerika’daki gibi evlerin kapısına satılık tabelası asıldığı, anahtarların oraya buraya atıldığı bir süreç duydunuz mu?” diye konuştu. 2013’ten itibaren faiz oranlarının kademe kademe 0.79’lardan 1,20’lere kadar çıkmasının ipotekli satışları düşürdüğüne dikkat çeken Tanes, “Konut kredisi faiz oranlarına olan duyarlılık müthiş yüksek. İnsanlar konut kredisi faiz oranlarından dolayı geleneksel usullerle, firma borçlanmalarıyla peşin veya firmaların vade senediyle ev alıyorlar” dedi.
Ofiste boşluk oranları iki kat arttı
Konutta ve AVM’deki kötümser bakış nedeniyle ofise bir dönem ciddi talep olduğuna dikkat çeken Turgay Tanes, Ama ofis sektöründe de ciddi arzlar geldikten sonra artık ofis metrekare fiyatlarının yukarı gidişi durdu dedi. Yüzde 5’lere düşmüş olan boşluk oranlarının yüzde 10’lara çıktığını bildiren Tanes şöyle konuştu:
“Özellikle Ümraniye başta olmak üzere Avrupa ve Anadolu yakasında çok ciddi bir ofis arzı geldi. Ofis arzını karşılayan ise yerli ve yabancı firmaların Türkiye’de temsilcilik açmaları, alım yaparak merkez ofislerini buralarda kurmaları oldu. Dolayısıyla ofis segmentinde bu boşluk oranlarının mevcut seviyelerini koruyacağı ve fiyatların yukarıya gitmeyeceği açıkça görünüyor. Daha sonra yeniden birikmiş talep oluştuktan sonra dolulukların artması, rakamların yukarı gitmesi söz konusu olabilir”
Kartal algısı değişti
Son dönemde gayrimenkul yatırımcılarının ve konut alıcılarının Kartal’a olan bakışının farklılaştığını kaydeden Turgay Tanes, “İnsanlarda 70’li yıllardan bu yanaKartal’a yönelik çarpık yapılaşma, gecekondulaşmış bölge algısı hakimdi ancak bu algı bizim ve diğer firmaların çabalarıyla tamamen değişti. İlçeye olan ilgi arttı. Kentsel dönüşümünün yoğun olarak yaşandığı Bağdat Caddesi, Acıbadem, Koşuyolu gibi bölgelerdeki insanların bu inşaat yoğunluğundan dolayı alternatif bölge arayışına girmesi de etkili oldu” dedi. (Kaynak: Emlakgazetesi.com)