Maliye Bakanı Naci Ağbal, konut sektöründe kentsel dönüşüm alanlarında yüzde 1’e inenKDV‘yle ilgili yeni düzenlemenin sinyalini verdi. Fikir Sofrası’na katılan Ağbal, Kentsel Dönüşüm Yasası’yla ilgili uygulamada sorunlar yaşandığını belirterek, “Belediyelerden de bazı şikâyetler geliyor. Riskli alan ilan edilen yerler var. Oranın tamamıda değil belli bir bölgesinde indirimliKDV uygulanabilir” dedi.
EYLÜL SENDROMU
1.300 liraya yükseltilen asgari ücrette ‘artan oranlı vergi sistemi’ nedeniyle eylül ayından itibaren 70-80 lira civarında bir kesinti asgari ücretliye yansıyacak. Geçtiğimiz ay, Maliye Bakanı Naci Ağbal ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Süleyman Soylu, bu sorunu eylül gelmeden çözeceklerini açıklamışlardı. “Önümüzde bir ‘eylül sendromu’ olduğu açık” diyen Ağbal şöyle konuştu: “Artan oranlı vergi sisteminde belli bir ücretin üstünde geliri olanların vergi dilimine belli bir noktadan sonra girmesi kaçınılmaz. Bu her adil vergi sisteminde olur. Ama asgari ücrette oluşacak kesintinin nasıl düzenleneceği konusunda çalışıyoruz. Net asgari ücretin 1.300 TL olacağına söz verdik. Reel sektörden gelen talepler neticesinde işçilik maliyetlerini düzenledik. Bu bize bütçede 9.6 milyar TL’lik ek maliyet getirdi. Biz bunu özel sektöre verilen önemli bir teşvik olarak üstlendik. Eylül ayına kadar bu konuda vergi dışında nasıl farklı bir çözüm getirebiliriz, Çalışma Bakanlığımız ile bakıyoruz”
SERMAYE PİYASALARINA YENİ TEŞVİK
Ağbal , sermaye piyasalarında yeni enstrümanları teşvik edici bir vergi sistemi için Gelir İdaresi Başkanlığı ve Sermaye Piyasası Kurulu’nun (SPK) birlikte çalıştığını söyledi.
YENİ VERGİ AFFI ÇIKARMAYI DÜŞÜNMÜYORUZ
Önümüzdeki dönemde vergi affı ve belli sektörlerde vergi indirimi olmayacağını belirten Ağbal,“Vergi konusunda gri alanlarıazaltacak önlemler alacağız, uzlaşma süreçlerini kolaylaştırmak,vergi yargılamalarında süreci hızlandırmak gibi alanlarda bazı adımlar atacağız. Çünkü vergi sistemi öngörülebilir oldukça yatırım artar” dedi.
YURTDIŞINA ÇIKANDAN 200 DOLAR ALINSIN
Fikir Sofrası’nın katılımcılarından Denizbank Genel Müdürü Hakan Ateş de toplantıda çarpıcı bir öneride bulundu. Ateş, “Yurtdışına turistik amaçlı çıkan Türk vatandaşlarından 200 dolarlık çıkış vergisi alınsın. Bu yolla toplanan para da turizm sektörünü desteklemek ve ülke tanımı için bir fonda kullanılsın” önerisinde bulundu.
Dilek Güngör / Sabah